06 208 947 81 info@groeit.eu

Schrijf nou eens wat minder wollige tekst! Maak het leesbaar!

door

Over wollige tekst gesproken. Ik wil je graag een alinea laten lezen uit een tekst van een van mijn klanten:

“Een Major Incident is gedefinieerd als een gebeurtenis met een dermate significante impact of urgentie voor de klantorganisatie (een Prioriteit 1 Incident op een business-kritische IT functie) dat maatregelen moeten worden getroffen die het reguliere Incident Management proces te boven gaan.”

Voor wat betreft grammatica en taalregels is er niets mis mee. Ziet er profi uit ook. Mijn vraag aan jou is: wat vind je van deze alinea? Leest het lekker? Snap je in een keer wat er staat? Stel dat de hele tekst zo is geschreven, lees je die dan met plezier?

Het probleem wat ik zelf met deze tekst heb zie ik in heel veel teksten terug.

Het is zo wollig.

Ik snap best dat je met een zakelijke tekst een professionele indruk wilt maken. Dat je wilt laten zien dat je kennis en ervaring hebt. Blijkbaar is de overtuiging dat een professionele tekst lange zinnen met lastige constructies heeft. En dat er veel jargon en moeilijke woorden in moeten. Dat het dus een wollige tekst moet zijn.

Vergissing!

Weet je dat ongeveer 85% van de Nederlandse bevolking op B2 niveau of lager leest? B2 niveau betekent ruwweg MBO niveau. Hoe denk je dat iemand met B2 leesniveau deze alinea leest? Dikke kans dat zo iemand er op afhaakt. Wil je graag dat 85% van de Nederlanders afhaakt op je tekst?

En de lezers met C1 en C2 niveau dan? Die hebben hbo of wo leesniveau. Die zullen je tekst dan toch gemakkelijk kunnen lezen? Jazeker kunnen ze dat. Maar vinden ze een tekst als deze prettig? Welnee! Onderzoek laat zien dat ook mensen op dat leesniveau veel liever een wat simpelere tekst hebben. Dat leest gewoon lekkerder.

Je hebt dus alle reden om je teksten een serieus onder de loep te nemen. Bij deze  een paar simpele tips die je teksten veel prettiger leesbaar maken.

Actief schrijven

Een van de simpelste en snelste manieren om je tekst lekkerder leesbaar te maken is actief schrijven. Dat doe je zo: zoek alle zinnen in je tekst waarin de hulpwerkwoorden ‘zijn’, ‘zullen’ of ‘worden’ voorkomen met daarachter een voltooid deelwoord.

Voorbeelden:

“dat maatregelen moeten worden getroffen die het reguliere Incident Management proces te boven gaan.”

“Het vooronderzoek zal door ons worden uitgevoerd

Haal die hulpwerkwoorden weg en zet de boel in de tegenwoordige tijd:

“dat we maatregelen treffen die het reguliere incident management proces te boven staan”

“We voeren het vooronderzoek uit”

Je ziet dat de zinnen sowieso korter zijn. Da’s voordeel één. Ze lezen ook nog eens veel soepeler.

Vermijd ouderwetse en ingewikkelde woorden.

Ik bedoel daarmee woorden zoals ‘realiseren’, ‘faciliteren’, ‘aspect’, ‘dynamisch’ en ‘traject’. Realiseren is gewoon ‘uitvoeren’. Faciliteren is gewoon ‘ondersteunen’. Een aspect is gewoon een ‘deel’ of een ‘kant’. En dynamisch is gewoon ‘veranderlijk’ of ‘beweeglijk’. Gebruik zinnen en woorden die je ook zou gebruiken als je tegen iemand spreekt. Stel dat je in een overleg zit met je klant. Zou je dan zeggen: “ik wil graag de propositie uitbrengen om de dynamische omgeving te faciliteren met behulp van verschillende aspecten van onze oplossing”? Schrijf dat dan ook niet op.

Vermijd te lange zinnen.

Ik maak zelf zinnen liever niet langer dan ongeveer anderhalve regel. Zinnen die langer zijn dan dat zijn bijna altijd meerdere aan elkaar geplakte korte zinnen. Kijk maar eens naar hoe vaak er ‘en’ in die zinnen staat. Het maakt een wollige tekst. Vaak moet je een lange zin twee keer lezen om te snappen wat er staat. Dat wil je niet!

Bijvoorbeeld: “In het vooronderzoek zal een sectie worden opgenomen met alle standaard AX rapportages, en de mogelijkheden van het maken van maatwerk rapportage en de mogelijke tools hiervoor.”

Zie je waar de zinnen aan elkaar zijn geplakt? Knip ze daar op. Haal ‘en’ weg en zet een punt:

“Het vooronderzoek bevat een sectie met alle standaard AX rapportages. Tevens zijn de mogelijkheden voor het maken van maatwerk rapportage opgenomen. Ook mogelijke tools hiervoor zijn beschreven.”

Dat leest een stuk lekkerder.

Voor de docenten onder ons: mijn dochters moeten voor hun opleiding nogal wat teksten schrijven. Tot mijn stomme verbazing krijgen ze dan de opdracht om een minimaal aantal woorden te gebruiken. Zo leer je ze om wollige tekst te schrijven met overbodige bullshit. Nok daar eens mee!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?