Miscommunicatie door teveel details te geven. Dat kan echt. Andersom ook trouwens.
Halverwege mijn perfect voorbereide argumenten zag ik hem stiekem op zijn smartphone kijken. Ik raakte hem totaal kwijt. En ik snapte er geen bal van.
We bespraken een projectaanpak. Het had me bijna twee dagen gekost om de boel netjes uit te werken. Ik had geen detail gemist. Ik had het zelfs nog eens door een collega laten nakijken. Die gaf me nog een compliment dat ik zo grondig had gewerkt.
En nu zat ik tegenover mijn opdrachtgever en het leek wel of al mijn zorgvuldig uitgewerkte details hem geen moer interesseerde. Maar wat wilde hij dán horen?
Wat ik toen nog niet wist is dat mensen op een verschillende manier met informatie omspringen. Techneuten, zoals ik destijds, gaan voor argumenten en details. Hoe meer hoe liever. Maar andere mensen willen dat niet. Die gaan voor de grote lijnen. Ze verwerken informatie op een andere manier.
En als je dan, zoals ik toen, zonder erover na te denken automatisch je eigen voorkeur gebruikt dan heb je een vette kans dat je anderen kwijtraakt. Miscommunicatie dus. Andersom gebeurt dat trouwens net zo. Probeer maar eens een echte techneut ergens van te overtuigen zonder goede argumenten.
Is dit jou ook wel eens gebeurd? Dan heb ik goed nieuws. Er bestaat een gesprekstechniek die je van details naar grote lijnen brengt. En andersom.
Ze noemen die gesprekstechniek ‘chunking’. Een ‘chunk’ is een ‘brok’ of een ‘stuk’. Net als ‘a chunk of rock’, bestaan er ook grote en kleine informatie-chunks. En chunking brengt je dus van groot naar klein en vice versa.
Het zorgt dat je informatie altijd in het goede chunk formaat aanbiedt. Dat is erg handig als je mensen liever niet kwijt raakt door miscommunicatie.
En je kunt er anderen mee uit hun voorkeurs chunk formaat halen. Dat is dan weer handig om informatie in een formaat te krijgen waar je zelf iets mee kunt.
Het mooie is dat het helemaal niet ingewikkeld is, maar wel heel krachtig. Ik stop het graag in al mijn doorvraagtrainingen.