06 208 947 81 info@groeit.eu

Hoe je voorkomt dat verwachtingen voor chagrijn zorgen – ook als alles tegen zit.

door

Laatst zorgden verwachtingen bij mij voor chagrijn in de ochtend. Om te beginnen had ik een training in Utrecht. Ja, dat betekent files. Dit keer ruim 2 uur rijden op een afstand van nog geen 70km. Ik kom aan bij de locatie. “Nee meneer, u bent niet aangemeld en dan mag u niet op de parkeerplaats”. Na veel discussie toch geparkeerd. Meer discussies aan de balie. Ik was dus niet aangemeld hè. Drie formulieren invullen.

Uiteindelijk toch naar een lokaal. Bijna dertig graden binnen. De thermostaten  terug gedraaid naar stand 1. Hielp niet echt. Geen beeld op het scherm. Weer naar de balie. “oh hebt u dat lokaal? Dan hebt u een verloopkabeltje nodig” Oh, dat wist je net nog niet? “Zoekt u zelf even het goede kabeltje?” Opent lade met enorme kluwen kabeltjes. “En vult u dan ook even dit formulier in?”

Arghhhh!

Na een lekkere kop thee en een paar keer diep in- en uitademen kalmeerde ik en vroeg me af waarom ik me nou eigenlijk zo irriteerde. Uiteindelijk was ik toch veilig op plaats van bestemming? Ik was op tijd. Ik mocht weer een training geven. Het was nog een hele leuke groep mensen ook. Wat betekenen dan een stel kleine obstakels? Ik besloot het eens in de groep te bespreken. We hadden het toch al over emoties en gedrag gehad.

We waren het er snel over eens: de irritatie zat hem er in dat alles die ochtend anders liep dan ik had verwacht. En dat is waar je pas écht chagrijnig van wordt. Als dingen anders lopen dan je verwachtingen.

Ik denk dat je het wel herkent. Je rijdt van je werk naar huis en je weet dat er een file van vijf kilometer staat. Dan zucht je een keer diep, zet een muziekje op en sluit gewoon achteraan. Maar wat als je een keer ’s avonds laat dezelfde route rijdt. En je verwacht geen verkeersproblemen. En dán staat die zelfde file van vijf kilometer er. Grote kans dat je dan zit te vloeken en knarsetanden achter je stuur. Je had het niet verwacht.

Dat gedoe rond verwachtingen komt voort uit je reptielenbrein. Een van de belangrijkste doelen van dat brein is overleven. Het wil duidelijkheid. Dat is dat en dit is dit. Dat is veilig. Onduidelijkheid betekent gevaar. Iets anders krijgen dan je verwacht had is dus gevaarlijk. Je alarmbellen gaan af.

Als je bewust bent van dit mechanisme dan hoef je je niet meer zo te irriteren. Door je mensenbrein heb je zelfbewustzijn en kan je analyseren. Dat is in dit soort gevallen erg handig. Je voelt irritatie opkomen. Je snapt dat je iets anders krijgt dan je had verwacht. Je kan de irritatie laten gaan. Dat scheelt een hoop verspilde energie. Het is ook nog beter voor je gezondheid.

Dit is ook een van de belangrijkste redenen voor boze klanten. “Nou, we gaan voor u aan de slag hoor!” Klant verwacht binnen een uurtje bericht. Krijgt het na een halve dag. Arghh! “Ik bel u snel terug!” Klant verwacht dezelfde dag een belletje. Krijgt het pas een dag later. Arghh! De grootste irritatie bij klanten ontstaat als wat ze krijgen niet voldoet aan hun verwachtingen. Daarom is het zo belangrijk om verwachtingen af te stemmen. Ja, dat beroemde perceptie-management.

Heel eerlijk gezegd: ik tuin zelf toch nog vaak in de verwachtingen val. Maar ik word er beter in. Wat tips en adviezen:

  • Mensen hebben zelfbewustzijn. Dat gebruiken is minder simpel dan het lijkt. Maar je kunt het leren door te herhalen. Tel de volgende keer dat je geïrriteerd raakt door een gebeurtenis tot drie en vraag jezelf af wat er aan de hand is. Is er iets anders dan je had verwacht? Relativeer het eens voor jezelf. Wat gebeurt er dan met je irritatie?
  • Je bewust-zijn kan je ook gebruiken om je te realiseren welke verwachtingen je hebt. Hoe reëel zijn die verwachtingen eigenlijk? Waar haal je ze vandaan? Stel je verwachtingen bij om irritatie te voorkomen.
  • Het is een leuk gedachten experiment om eens verwachtings-loos naar een gebeurtenis of situatie te gaan. Je zult ervaren dat dat lastig is. Je reptielenbrein stribbelt tegen. Maar als het lukt is wat je zult tegenkomen altijd goed. Je hebt immers geen verwachtingen.
  • Realiseer je dat dit ook speelt bij vrienden, familie, collega’s en klanten die zich hier misschien niet zo bewust van zijn. Zorg dus altijd dat je verwachtingen onderling afstemt. Dat je duidelijk naar elkaar bent wat je van elkaar verwacht. Dat voorkomt een hoop ellende.

Extra tip: dit verwachtings-spel is in relaties een grote bron van conflicten. Partner 1 zet een mand met vuile was bij de trap en verwacht dat partner 2 de was wel even in de wasmachine stopt. Partner 2 ziet de mand, denkt “dat staat daar onhandig” en zet hem aan de kant. Et cetera et cetera.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?