06 208 947 81 info@groeit.eu

Digitaal trainen. Een paar waardevolle tips.

door

Online trainen heeft zo zijn uitdagingen. Ik geef je graag wat tips voor digitaal trainen.

Het was lang geleden dat ik voor een training kramp in mijn darmen had van de spanning. Maar het was dan ook de allereerste keer dat ik online ging trainen. Drie dagen achter elkaar. En ook nog aan een flinke groep. Op een platform waar ik niet echt goed bekend mee was. Slik..

Ik had alles gelezen wat ik kon vinden over de eigenaardigheden van online werken. Ik had overlegd met collega trainers die online ervaring hadden. En toen besloot ik maar gewoon in het diepe te springen en te zwemmen.

Weet je, het ging best oké voor zo’n eerste keer. Ja, ik merkte dat ik sommige deelnemers af en toe kwijt was. De oefeningen die ik gewend was te gebruiken werkten online toch niet zo goed. Ik had op een gegeven moment de online omgeving zo over de flos geholpen dat ik de boel moest herstarten. Maar aan het einde van de training waren zowel de deelnemers als ik blij. En was ik een liter of twee klotsokselvocht kwijt.

Ik heb sinds die eerste online vuurdoop een hoop bijgeleerd. Ik geef je graag een paar tips mocht je ook aan de slag gaan met online trainingen, workshops of presentaties:

  • Ik heb gemerkt dat de aandachtsspanne van de meeste mensen online niet langer is dan een minuut of tien. Dus wil je iets vertellen, houdt het dan kort. Anders raak je mensen kwijt. Zorg voor afwisseling.
  • Op de een of andere manier is het online gemakkelijk om mensen die afhaken te missen. Blijf er alert op dat alle deelnemers betrokken blijven.
  • Houdt wat je doet zo interactief mogelijk. Stel vragen. Doe polls. Vraag meningen en voorbeelden. Soms moet je mensen er aan hun haren bij sleuren. Doe dat dan ook.
  • Oefeningen met een competitie element erin doen het in mijn groepen goed. Vorm teams en maak er een wedstrijdje van. Dat is ook een goede manier om het team wat niet aan de beurt is bij de les te houden.
  • Als je een oefening doet met een deel van de deelnemers, geef de rest dan de opdracht om te observeren. Doe dat met gerichte vragen. En vraag na de oefening gericht naar hun bevindingen. Dan blijven ze er bij.
  • Je kunt in je eentje maximaal twee of drie break-out rooms begeleiden. Als het er meer zijn dan heb je onvoldoende tijd om alle break-out rooms te observeren en feedback te geven. Bij een grotere groep kan je er beter voor kiezen om plenair te oefenen met een leuke werkvorm.
  • Techniek is belangrijk. Zorg dat je de techniek beheerst en van tevoren alles hebt getest. Zorg vooral dat je een goede microfoon gebruikt. Ingebouwde microfoons in laptops of camera’s geven vaak een belabberd geluid.
  • Een tweede scherm is geen luxe.
  • Zorg goed voor jezelf. Zorg dat je voldoende eten en drinken hebt en dat je uitgerust bent. Online trainen is behoorlijk vermoeiend.

Deze tips werken niet alleen voor trainingen. Ook als je een online vergadering voorzit of je doet een presentatie of workshop zijn ze waardevol.

En: begin er gewoon aan. Je zult merken dat het snel went en dat je bij digitaal trainen met deze tips veel meer kan dan je van tevoren misschien dacht.

Succes!

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?