Ja, die gast spoort wel. En toch is het vaak zo.
Hoe komt dat?
De belangrijkste reden is dat mensen communicatietrainingen (zeker in de ICT) nog heel vaak hetzelfde zien als een technische training.
Een technische training gaat over kennis overdragen. Mensen komen die kennis te kort, ze volgen een training en daarna passen ze de nieuwe kennis toe. Klaar.
Vaak wil een opdrachtgever dat ook van een communicatietraining. Mensen communiceren niet goed (genoeg). Ze volgen een training. Daarna passen ze de nieuwe kennis toe. Klaar.
Nou, niet klaar dus. Een communicatietraining is heel andere koek. Het doel van een communicatietraining is gedragsverandering. En die krijg je niet door kennis in deelnemers te stoppen.
Waarom dan niet?
Ten eerste: mensen gaan geen ander gedrag vertonen omdat een trainer (of de baas) dat zegt. Dat geldt voor ons allemaal. Gedragsverandering vraagt om motivatie. Je moet het willen. Zonder motivatie krijg je hooguit een leuke training. Het was gezellig, de lunch was prima en die trainer was wel een toffe gast. En na de training gaan we lekker verder waar we voor de training waren gestopt. Dat is zinloos.
Ten tweede: nieuw gedrag maken mensen zich pas echt eigen na vaak herhalen. Hoe vaak verschilt van mens tot mens. Ga er maar van uit dat het eerder weken dan dagen kost om nieuw gedrag te verankeren. Een gemiddelde communicatietraining is daar veel te kort voor. Doe je na de training niets dan vallen de deelnemers na een training weer snel terug in hun vertrouwde gedrag. Ook zinloos.
Gedragsverandering vraagt meer.
Voorafgaand aan een training wil je graag motivatie. Ik geef je drie tips:
- Ga in overleg met de deelnemers. Vraag wat ze van de training vinden en wat ze zelf als winst zien.
- Vraag de deelnemers wat ze willen leren. Gebruik de antwoorden in de training.
- Houdt de training praktisch en met twee voeten op de grond. De meeste technici hebben de pest aan zweverig gedoe.
Mensen willen zich gehoord en gezien voelen. Een communicatietraining met deelnemers die door de baas zijn gestuurd is behalve zinloos ook niet leuk. Het is ook de reden dat veel techneuten de schurft aan communicatietrainingen hebben. En dan moeten ze ook nog rollenspellen doen.
Na de training wil je het nieuwe gedrag verankeren door herhaling. Ik geef je twee tips:
- De leidinggevende(n) zien de deelnemers dagelijks. Zorg dat die door gerichte feedback motiveren om het nieuwe gedrag te blijven toepassen. Dan moeten ze zelf natuurlijk wel weten waar de training over ging.
- Organiseer feedbacksessies en terugkomdagen. Herhaal de inhoud van de trainer en ga in op wat er wel en (nog) niet goed lukt.
Alleen een losse communicatietraining is zinloos. Dat levert vooral teleurstellende resultaten en frustratie bij de trainer op. Echte gedragsverandering heeft een traject nodig, waarvan een training een onderdeel is. In dat traject moet motivatieontwikkeling, training en herhaling zitten. Dan geeft het rendement.
En dan is een communicatietraining niet zinloos!
Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.
Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.