06 208 947 81 info@groeit.eu

Drie valkuilen van presenteren – en hoe je ze voorkomt

door

Drie valkuilen als je gaat presenteren.

Ze vragen je steeds vaker om op de een of andere manier informatie te presenteren aan anderen. En tegelijkertijd zie je ook steeds vaker andere mensen die informatie aan jou presenteren.

Soms is zo’n presentatie echt leuk om naar te kijken en biedt goede informatie. Meer dan eens haak je na vijf of tien minuten al af.

Herkenbaar?

Goed presenteren is nog niet zo simpel. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat iedereen het kan leren. In dit artikel geef ik je, vanuit de praktijk, drie valkuilen bij presenteren en tips om die valkuilen te vermijden.

Valkuil 1 – te veel focus op de inhoud

Huh? Te veel focus op de inhoud? Een presentatie gaat toch juist om de inhoud? Nope!

Natuurlijk is de inhoud belangrijk. De inhoud is alleen niet het belangrijkste als het er om gaat om je toehoorders mee te nemen in je verhaal.

De vorm van je verhaal, dus HOE je het vertelt, is altijd belangrijk dan de inhoud. Als je te veel focus op de inhoud hebt dan verwaarloos je de vorm. En het is juist de vorm die zorgt dat je de aandacht van mensen pakt en vasthoudt.

Vier simpele tips voor de vorm:
– Sta altijd midden voor de groep toehoorders. Nooit aan de zijkant of in een hoek.
– Hou altijd je rug recht en je hoofd omhoog.
– Hou oogcontact met de toehoorders. Zijn er meerdere mensen, kijk dan om beurten iemand aan.
– Spreek iets luider dan je gewend bent (niet schreeuwen) en spreek in een iets langzamer tempo dan je gewend bent.

Je contact met je toehoorders is het belangrijkst bij presenteren. De inhoud komt daarna!

Valkuil 2 – informatie storten

Je wilt graag laten zien dat je veel kennis en ervaring hebt. En dus stop je zo veel mogelijk feiten en details in je presentatie. Fout!

Het enige dat je bereikt is dat driekwart van je toehoorders na een minuut of tien afhaken door een ‘information overload’. Bovendien is het, helaas, zo dat de gemiddelde toehoorder hoogstens 25% van de inhoud van je presentatie onthoudt. Verspilde moeite dus!

Hoe bepaal je de inhoud van je presentatie dan wel? Twee tips:
– Bepaal eerst de kernboodschap van wat je wilt vertellen. Wat wil je de toehoorders nou eigenlijk echt duidelijk maken? Dat zou je in een, of hoogstens twee, zinnen moeten kunnen samenvatten. Lukt dat niet, vraag jezelf dan eens af wat je eigenlijk gaat presenteren en met welke reden.
– Focus op je kernboodschap en borduur je verhaallijn er omheen. Vertel iets over de aanleiding (waarom), de inhoud van je oplossing (maar wel kort) en wat het resultaat is. Beperk het aantal feiten en details.

Beter een korte presentatie waarin je de kernboodschap en een goed gevoel overbrengt dan een lang verhaal dat iedereen binnen de kortste keren weer is vergeten.

Valkuil 3 – te veel tekst in elektronische presentaties

Er zijn nog steeds mensen die in een elektronische presentatie (PowerPoint, Prezi of Keynote, dat maakt niets uit) slides vol met tekst gebruiken. En dan het liefst in combinatie met bullet points. Als er één manier is om een saaie presentatie te geven, dan is het dat wel.

Die manier van werken heeft twee grote nadelen:

– Als mensen een slide vol tekst zien gaan ze die lezen. Probeer maar eens om dat niet te doen. Mensen lezen sneller dan je kunt vertellen. En dus hebben je toehoorders geen aandacht meer voor jou en je verhaal. Je bent gereduceerd tot achtergrondgeluid.
– Een slide vol tekst zorgt dat je gaat voorlezen in plaats van presenteren. Geloof me, er is weinig zo saai als een presentator die slides staat voor te lezen.

Hoe voorkom je dat?

– Gebruik maximaal een of anderhalve regel tekst per slide. Losse woorden zijn nog beter. Wil je toch meer tekst kwijt? Verdeel ze dan over meerdere slides.
– Gebruik in iedere slide een afbeelding. Een foto, een schema of een grafiek zijn allemaal goed. Zorg dat de afbeelding relevant is en je verhaal ondersteunt. Gebruik er humor bij.
– De inhoud die je kwijt wilt komt van jou, door wat je vertelt. De slides ondersteunen jouw verhaal op de achtergrond. Daar mag nooit de focus op zijn!

Als je deze drie valkuilen bij het presenteren vermijdt, zul je echter merken dat je presentaties flink aan kwaliteit winnen.

 

 

 

 

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?