06 208 947 81 info@groeit.eu

Gedrag veranderen. Wat je kunt leren van je hond.

door

Er is al veel gezegd en geschreven over gedrag veranderen bij mensen. Eén ding is duidelijk: gedrag veranderen is lastig en het gaat nooit snel.

Hoe komt dat eigenlijk?

We hebben al een paar jaar een Golden Retriever in huis. Hij heeft me veel over gedrag en gedrag veranderen. Het is misschien wat oneerbiedig om het gedrag van mensen met dat van honden te vergelijken. Maar er zijn flinke raakvlakken.

Hoe je gedrag bij een hond verandert
Als ik onze hond een bepaald gedrag wil aanleren dan onthoud ik altijd dat voor hem geldt “what’s in it for me”. Een hond maakt altijd de keuze die hem op dat moment het meeste oplevert. Of dat nu plezier of eten is (feitelijk hetzelfde).

Ik moet dus zorgen dat de beloning voor het (door mij) gewenste hondengedrag groter is dan het gedrag dat ik niet wil. Bij onze hond werkt dat vooral door koekjes of een stukje worst. Als ik op die manier maar vaak genoeg het positieve gedrag beloon dan wordt het een nieuw patroon en doet hij het zonder beloning ook.

En bij mensen dan?
Bij mensen werkt het op dezelfde manier. Het gedrag dat je op een bepaald moment vertoont heeft altijd een positieve intentie. Al ben je je dat niet bewust. Je doet niets voor niets. Als je ander gedrag wilt dan moet dat meer opleveren dan het huidige gedrag. Is dat niet zo dan verander je niet. Het is een simpele vergelijking. Het maakt je karresporen zo diep en je patronen zo hardnekkig.

En toch proberen we steeds maar weer om gedrag met gedrag te veranderen. Je ziet het terug in de opvoeding van kinderen. “Dat mag je niet, je moet het zo doen”. Ook in (ICT) teams gebeurt het. Meestal haalt dat niets uit.

Ja ok, maar hoe dan?
Voor gedrag veranderen moet je twee dingen weten:

  • Wat is de positieve intentie van bestaand gedrag?
  • Wat kan je bieden zodat mensen nieuw gedrag willen toepassen?

Je kunt dit domweg bij mensen navragen. “Wat levert dit je op?”. En “wat zou je graag willen?”

Maar ze worden er toch voor betaald?
Maar ze krijgen toch salaris en moeten dan ook gewoon doen wat er gezegd wordt? Ja, dat is natuurlijk volkomen waar. Maar je hebt nou eenmaal met mensen te maken en niet met robots.

Je kunt medewerkers dwingen om van gedrag te veranderen en dat heeft effect. Dat is net als als de juf in een klas afdwingt dat leerlingen in een klas stil zitten en niet praten. En dat werkt. Dat komt dan door angst voor sancties. Het is maar de vraag of de leerlingen ook werkelijk opletten. En dat is wat de juf eigenlijk wil.

Wat werkt dat werkt
De meest effectieve teams hebben een leidinggevende die ervan uit gaat dat mensen het beste presteren als ze doen wat ze echt gaaf vinden en waar ze vrijwel altijd ook goed in zijn. Zo’n leidinggevende gaat in gesprek met zijn mensen en zoekt uit wat dat is.

Als je mensen vooral datgene laat doen waar ze echt voor gaan, dan hoef je je niet meer druk te maken over motivatie. De opbrengst van wat ze doen is groot genoeg.

Praktische aanpak
De motivatie van mensen hangt samen met de gedragsstijl. Mensen met een introverte voorkeur doen bijvoorbeeld graag inhoudelijk werk waar ze veel zelf kunnen uitzoeken. Een extraverte gedragsstijl vraagt meestal meer om werken in groepen en met anderen. Het is daarom interessant om gedragsstijlen te onderzoeken als je wilt weten wat mensen drijft.

Die gedragsstijl is prima te meten en levert waardevolle informatie op. Ik gebruik daarvoor zelf graag praktische methodes zoals MapsTell of Pixeltest.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?