Verbetertraject IT adoptie.
IT adoptie
“ICT heeft weer eens iets bedacht”
“Ons vragen ze weer eens niets”
“Bij ICT doen ze maar”
“Ik had ze van tevoren wel kunnen vertellen dat het niet zou werken”
“Als ze bij ICT eerst eens met ons zouden overleggen..”
Klinkt dat bekend?
Dan ben je in een techneutenvalkuil getrapt. Ik bedoel daarmee dat je met een verandertraject bezig bent geweest en je focus teveel op de inhoud hebt gehad. Techniek dus. En de nieuwe spullendingen.
Die inhoud is natuurlijk enorm belangrijk. De denkfout is dat medewerkers vanzelf mee gaan in een verandering als de inhoud maar klopt. Helaas is dat geen garantie voor adoptie van een verandering. Integendeel. Gedragsverandering krijg je niet door mensen te vertellen dat ze iets anders moeten doen en ze spullen te geven. Daar komt meer bij kijken.
Als je veranderingen over mensen ‘uitstort’ dan vraag je om weerstand. Niemand vindt het leuk te worden geconfronteerd met iets nieuws zonder eerst op zijn minst te zijn ingelicht. De kans is dan groot dat ze zich gepasseerd of niet gehoord voelen. Het resultaat is dat de hakken in het zand gaan.
Kleine technische problemen vergroten ze uit. Er is een hoop tegenwerking, gemopper en chagrijn. Mensen weigeren soms botweg om een nieuwe ICT-omgeving te gebruiken. Er zijn zat voorbeelden van projecten die mislukken door tegenwerking uit de organisatie. Terwijl de techniek in orde is.
Gebruikers meenemen
Mensen hebben sowieso al een ingebouwde weerstand tegen verandering. Daar kan je niets aan doen. Bovendien veranderen ze hun gedrag alleen als het ze persoonlijk iets oplevert. Dus wat heb je gedaan om ze te belonen als ze met je mee gaan in een verandering? What’s in it for them? Hoe heb je de verandering aantrekkelijk voor ze gemaakt?
Hoe dan?
Vertellen dat een verandering goed is voor het bedrijf of de afdeling werkt niet. Dat is geen persoonlijke winst. Weet je wat wel werkt? Zoek uit wat voor ellende, problemen of irritaties ze nu ervaren en los die op in je verandering. Dan ervaren ze wél winst.
En zorg dat je ze vanaf het begin meeneemt in het waarom, wat en wanneer van het project. Dat zorgt dat ze zich gehoord en gezien voelen. Het is allemaal een kwestie van goed en tijdig communiceren.
Traject
IT-adoptie is een activiteit die begint bij het begin van het project. Iemand in je projectteam moet de adoptierol erbij nemen. Het is nog beter als je iemand inschakelt die zowel ICT als de communicatiekant kent en alleen de adoptierol heeft. Wat kan er allemaal bij komen kijken?
- Schrijven adoptieplan.
- Selecteren key-users.
- Mailinglijst bouwen en nieuwsbrief schrijven.
- Vraaggesprekken in de organisatie.
- Functionele eisen verzamelen en beschrijven.
- Informatiesessie(s) organiseren en verzorgen.
- Functionele test(s) organiseren en bewaken.
- Deelnemen aan project overleggen.
- Gebruikersondersteuning organiseren.
Een IT adoptie traject zou er zo kunnen uitzien:
De exacte invulling is afhankelijk van het soort en de omvang van het project, de duur van het project en uitdagingen die er zijn. Vind je het lastig om iemand uit je team aan te wijzen als adoptiespecialist? Of wil je graag iemand van buiten die ervaring heeft? Dan help ik je graag!
Maatwerk
Dienstverlening rondom ICT-adoptie is altijd maatwerk. We bepalen samen de rol en verantwoordelijkheden. ICT-adoptie vraagt meestal een of twee dagen in de week en zeker geen volledige fte. Ook de tijdsbesteding bepalen we in overleg.
Nieuwsgierig?
Bel me of stuur me een bericht. Dan maken we kennis en praten we samen. Ik beantwoord je vragen met plezier!
Vragen of opmerkingen over dit verbetertraject?
Vragen of opmerkingen over dit verbetertraject?
Je kunt me ook bellen via 06 – 208 947 81,
of een e-mail sturen via info@groeit.eu
Ervaringen
Wat vinden mensen waarmee ik gewerkt heb?
Wie is die gast?
Wil je graag weten met wie je te maken hebt?
Wil je meer weten?
Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.
Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!
Stuur me een e-mail via info@groeit.eu
Bel me via 06 – 208 947 81
Of gebruik het contactformulier.